Spring naar inhoud

Lichtjesavond

Lichtjesavond in Woltersum.
(Een impressie)

Zaterdag 2 november: de eerste keer Lichtjesavond rond de kerk en de begraafplaatsen van Woltersum.
Na aankomst volgden we het spoor van lichtjes naar de kerk. Binnen konden we een kaarsje aansteken en onze geliefden herdenken.
In de kerk werden prachtige liedjes gezongen door Noor de Bruine die zichzelf begeleide op gitaar. Haar ijle klanken klonken prachtig door de kerk van Woltersum. Ook werden er gedichten voorgedragen. Hier kon je de stilte ervaren en met je gedachten bij je geliefden zijn.
Daarna vervolgen wij onze weg over de oude begraafplaats, begeleidt door vele kaarsen. Volledig verlicht was het nieuwe bruggetje dat gemaakt was om ons naar de nieuwe begraafplaats te leiden. Langs oude grafstenen kwamen we bij de nieuwere herdenkings monumenten. We vonden het graf van mevrouw van Mierlo die jaren predikant was in Woltersum. Ze was zeer geliefd bij alle inwoners van Woltersum. Op een zondagmorgen liet ze zelfs in een dienst de kinderen dansen onder de preekstoel. Nu lag ze daar, beschenen door vriendelijk kaarslicht, een fijne herinnering.
Om op te warmen kwamen we weer in het Voorhof waar een heerlijk kopje koffie klaar stond met iets lekkers. Nog even nagenieten bij de vuren die buiten voor de kerk branden en daarna weer huiswaarts.
Herdenken is even uit de drukte stappen om stil te staan bij het verleden.

John en Lenie Havinga.